Inrichting

En ik hoorde ook over de nieuwe lichting triffids – eigenwijzer dan ooit. Ze willen hun benaming voortaan met een t in plaats van een d schrijven. Dit om zich af te zetten tegen de vorige generatie van hun soort, maar ook omdat de d een veel te zachte letter is, volgens hen. Wat dat gaat betekenen voor de jaarlijkse triffiddagen (of triffitdagen dus), wanneer de hele stad altijd wordt afgezet voor alle festiviteiten, valt nog te bezien.
Volgens de hoofdtriffit bestaat de huidige groep in ieder geval uit de beste triffids aller tijden (en dat terwijl ze gek genoeg juist slechte bedoelingen hebben).
Voor we het begrip ‘aller tijden’ beschouwen is het wellicht zaak even uit te leggen wat een triffid is, voor wie dat nog niet weet. Het gaat hier om een plantensoort, vreselijk giftig, lekker vruchtbaar, verregaand marsvaardig, en niet altijd even vriendelijk.
(Ik denk overigens dat ik er nooit veel last van zal hebben. Als ik vroeger bezoek had dat wat mij betreft weg mocht, dan liep ik naar mijn muziekapparaat en zette ik Lou Reeds Metal Machine Music op. Mensen begrepen die extrapolatie van een hint altijd prima, en bij planten moet dat dus ook wel lukken.)
Maar goed, dat ‘aller tijden’ zit mij meer dwars. Mijn hondje, een makkelijk vijf minuten zonder water kunnende kuvasz, vindt bijvoorbeeld dat ik de beste kipschotel aller tijden maak. En mijn omeletten vindt hij sowieso het beste voedsel aller tijden. Maar mijn kip at hij eerder dan mijn ei, dus daarom hij is nogal in de war.
Als iets het beste aller tijden is, dan houdt in feite in dat er nooit iets beters aan voorafging en dat er ook nooit iets beters na zal komen. Het is bovenal nogal ontmoedigend voor volgende generaties om iets überhaupt zo te benoemen. Beter is daarom beter te spreken over ‘het beste tot nog toe’, wat bovendien eerlijker is. Dat doet me overigens denken aan de grap over dat Duitse adoptiekind, dat pas op zijn dertiende levensjaar gaat praten; tot die tijd was de knaap over alles tevreden en had hij dus geen reden tot klagen.
Een nare eigenschap van die triffids is dat ze de wereld willen veroveren en dus zowel alle vegetariërs als alle niet-vegetariërs uit de weg willen ruimen. De beste strategische reactie van de mensheid hierop is om de meest vrijgezelle mannen aller tijden eropaf te sturen. Die laten immers altijd alle planten doodgaan.

— — —
welkomthuispagina.nl

Eén antwoord op “Inrichting”

Reacties zijn gesloten.