Penneveeg

De overheid moet er scherper en met een continu wakend fanatisme op letten dat mensen elkaar niet zomaar in de openbare ruimten en zo aanspreken. Vanochtend nog ondervond ik dat ik per ongeluk op de Straatweglaan een dorpsgenoot goedemorgen wenste, en daarmee dus diens aanwezigheid aldaar voor anderen kenbaar maakte; een ferme en zo goed als onvergeeflijke schending van zijn privacy, zoals u begrijpt.
Wie ook heel goed was in het verklappen waar mensen uithangen, was Dante. (Dante Alighieri bedoel ik dan, en niet Dante Dijkstra, de ’s nachts doofblinde kaasboer uit Gorredijk.) Via Dante weten we namelijk van een aantal historische figuren waar in de hemel of de hel ze zich verstopt hebben. Helemaal in het diepste puntje van het inferno, onderaan in de negende cirkel, blijkt Judas te zitten. (Judas Iskariot bedoel ik dan, en niet Judas Reijntjes, de eenarmige barman annex diskjockey uit Wageningen.) Judas, behorende tot het dozijn apostelen, had op een gegeven moment, om aan het eind van het jaar toch nog leuk op vakantie te kunnen, een handel in het verklikken van Jezussen, waarmee hij in korte tijd maar liefst dertig zilverstukken verdiende. Na één Jezus had hij echter al spijt, maar daarmee was het verraad uiteraard niet ongedaan gemaakt. (Voor de liefhebber: deze avonturen zijn opgetekend in bijvoorbeeld het evangelie van Mattheüs, hoofdstuk 26 en 27.) Maar om die Judas hierna te verbannen naar een eeuwigdurend bivakkeren in de bek van Satan, terwijl die ook nog eens met zijn klauwen de huid van Judas’ rug trekt, vind ik een toch ietwat extravagante foltering – zeker omdat die meneer Iskariot in feite voorbestemd was tot het verlinken van z’n buddy.
Enfin, liever Judas dan ik, natuurlijk. Al hoef ik me sowieso niet druk te maken over het levenloze omdat ik gegarandeerd en onherroepelijk naar de hemel ga. En dat kan van mijn hondje, een nog steeds volgens de Franse revolutionaire kalender levende (en dus approximatief zeventienhonderdtweeënnegentig jaar tragere) dwergdashond, helaas niet gezegd worden. Die zal waarschijnlijk later nog wel een poosje zoet zijn met pendelen tussen de verschillende kringen van het adres der verdoemden. Hij blaft namelijk soms, zelfs zonder dat hij daar een opdracht voor gekregen heeft.

— — —
welkomthuispagina.nl