Schilderverf

Muren, deuren en doeken beschilder ik op een even expressionistische manier. Honderd procent dekking is voor mij bijvoorbeeld niet van belang, al meer dan driehonderd maanden. En ik vond vroeger de geur van olieverf zo aangenaam en interessant dat ik er alle tijd die in mijn agenda gereserveerd stond voor hobby ermee verdreef. Of het nu buiten regende, sneeuwde of stormde, maakte mij niet uit – ik was binnen aan het schilderen!
Ook als ik geen verf meer had, en als de buren kwamen klagen of het wat minder kon, klodderde ik onbevreesd door, en zelfs die ene keer dat de wereld verging, bleef ik gewoon aan mijn canvas werken. Tot de wijn op was, wellicht.
Wekenlang ben ik toen bezig geweest met een schilderij, getiteld “Waarschijnlijk zit Udo Lindenberg nu, ergens in Duitsland, dezelfde aflevering van Tatort te kijken als ik”. Uiteindelijk archiveerde ik het tableau bij de onopgeloste werken en ging ik concretere zaken als liefde, onsterfelijkheid en kennis in verf vertalen. Abstract werken is immers niets voor mij. Bovendien penseelde ik altijd met mes en vork – ik ben, zoals bekend, een nette vent.
Vorig weekend werd ik wederom door het kwastvirus geveld en ik besloot mijn hond, een per uur minstens vier keer naar de brievenbus lopende (en terug sjokkende) schillerstövare, te schilderen, maar die verf krijg je toch lastig uit zijn vacht, moet ik zeggen; het wordt tijd dat de voedsel- en warenautoriteit daar eens iets aan doet.
Je weet of je een goed schilderij gemaakt hebt als je meteen erna de aandrang hebt om er nog een te maken – als je er energie van krijgt, zeg maar. Maar het is dan wel belangrijk om te weten of je met positieve of negatieve energie van doen hebt. Want soms lijkt bijvoorbeeld neutrale energie positief, omdat ze omringd is met negatieve energie. Kwestie van contrast en zo. En daarom heb ik een vragenlijst ontwikkeld waarmee je precies kunt achterhalen of positief ogende energie ook daadwerkelijk positief is. De afvinklijst bestaat uit tweeëntachtig vragen, en dat is niet toevallig; de betreffende energieschaal loopt immers van min zevenendertig tot plus vierenveertig. En het lijkt misschien bureaucratisch en omslachtig, maar ik heb met dit systeem wel heel wat negatieve energie voor anderen kunnen laten liggen!

— — —
welkomthuispagina.nl