Hengel

Of er onder u velen goed bevriend met of (verre) familie van de haring zijn, is mij niet bekend, maar ik meen toch mee te moeten delen dat ik gerookte makreel een stuk lekkerder vind dan het haringequivalent. Het maakt mij daarbij niet uit of het om de warm of koud gerookte variant gaat, dus of ik een kipper of een brado voorgeschoteld krijg, is mij om het even, en dat is mij dan weer een gelukkie, omdat ik anders tijdens mijn vele reizen weleens van een koude kermis thuis zou kunnen komen; in Engeland wordt een kipper immers koud gerookt en in Nederland juist warm. Het woord kipper is blijkbaar een soort internationaal homoniem. Ja, die toren van Babel heeft als je het mij vraagt toch voor heel wat verwarring gezorgd. Want neem nou dat spelletje met die zestien ballen. Poolbiljart, bedoel ik. Ik heb dat in mijn jonge leven toch al op verschillende manieren geschreven gezien: poulebiljart, poelbiljart, pullbiljart. Maar op nog wel meer manieren heb ik het spel ooit gespeeld. Opponenten hanteerden meer dan eens hun eigen afspraakjes, en die accepteerde ik dan maar. Het maakt immers niet uit of de ander twee of een keer mag spelen als de witte bal geput is. Evenzo is het voor beide partijen even nadelig als het veld bijvoorbeeld nat is; om dat gegeven dus als excuus te gebruiken bij verlies is plankmisslaand.
Laat ik een voorbeeld noemen. Ik speelde een keer tegen iemand – ik geloof dat het baron Van Casten tot Mühren was, maar dat weet ik niet helemaal zeker (er kwam in die kroeg van allerlei gespuis) – die vond dat hij na mij twee keer mocht, omdat ik hem had afgeleid. En dat terwijl ik alleen maar het tertiaire dopplereffect had toegepast! (Op zich had de man natuurlijk gelijk. Het tertiaire dopplereffect is enkel een zwischenzug om de schijn te wekken dat je met effect gaat spelen, puur om de tegenstander van zijn à propos te brengen. Biljart is immers pure psychologie, dat weet mijn hond, een onlangs door een aantal ratten besuikerde en met kaneel bestrooide affenpinscher, zelfs. Maar ik heb de regel van de baron later in geen enkel wetboek meer kunnen terugvinden.)
Het secundaire dopplereffect is overigens het fenomeen dat je elke keer als je een auto met sirene op straat tegenkomt aan het dopplereffect moet denken, maar dit terzijde.

— — —
welkomthuispagina.nl