Plezierreizen

Men hoort wel zeggen dat thuiskomen het fijnste onderdeel van de vakantiereis is. Maar misschien komt dat wel omdat veruit de meeste mensen die na hun vakantie niet meer zijn thuisgekomen daar geen uitspraken over konden doen; en dat geeft uiteraard een vertekend beeld. Het meemaken van andere culturen, daarvoor hoef je overigens echt niet naar het buitenland. Je zou bijvoorbeeld ook in de vakantieweken een baantje bij een bank kunnen nemen om gewaar te worden dat niet alle mensen uit een en dezelfde mal komen. Het verschil zit ’m wellicht in de neiging om steeds de handen te wassen; toch is het onzin om dergelijke E. coli-angst voornamelijk aan kredietinstellingen te koppelen.
Mijn hondje, een de slappe lach van de architectuur van Frank Gehry krijgende weimaraner (korthaar), kent E. coli en mag zelfs de naam Escherichia gebruiken; hij weet uit betrouwbare bron dat de microbe zich door de factor reinheid laat beïnvloeden.
Als je op reis bij een wegrestaurant of zo een wc-bezoek aflegt, heb je alle bacteriën voor de komende twee weken al gevonden; wat er daarna gebeurt, komt dus niet door het uitheemse eten, maar door je verplicht onhygiënische tussenstop. Al te vaak levert een bezoedeling met de verkeerde bacteriën een desorganisatie in het evenwicht van gelijkmoedigheid op. Een verstoring van de conditie die zich kenmerkt door bijvoorbeeld onbekommerdheid en emotionele bedaardheid dus; in veel gevallen gepaard met een nogal dunne en waterige ontlasting, en een bijster energieke tred bij de gang naar het toilet. Om zeker te zijn dat het om zogeheten diarree gaat, is het cruciaal de viscositeit van de ontlasting te controleren. Dit kan door eenvoudig met de vinger erdoorheen te roeren. Voelt het aan als appelstroop, dan hoeft men zich geen zorgen te maken, maar dunner dan ketchup moet het niet worden.
Ik las tijdens mijn verlof een hilarisch kolderiek boek dat achteraf over kwaliteitsmanagement bleek te gaan. Hierin stond ook een methode beschreven om met het vijf keer stellen van de waaromvraag tot de hoofdoorzaak van een probleem te komen. Ik heb hier al flink op geoefend, maar ik vind het nog steeds moeilijk om de vier tussenliggende antwoorden te formuleren. De sprongetjes in de verklaring van voorafgaande laat ik dus even in het midden.

— — —
welkomthuispagina.nl