Stickers

Nou, er is weer een spaaractie bij een niet nader te benoemen supermarkt, hoor. (Hint: de neef van de buurman van Frank Lammers loopt er nog weleens met halve liters bier naar buiten – volgens insiders.) Het thema van deze verzamelcampagne is milieuverontreiniging; erg leerzaam voor de kinderen van Nederland dus!
De onderdelen bodemvervuiling en watervervuiling in het stickerboek hebben mijn dochters en ik al zo goed als compleet. Bij het gedeelte over luchtvervuiling komen we echter nog heel wat plakkertjes tekort. Van de menselijke bronnen moeten we nog de nummers 51 (spuitbussen), 52 (verbrandingsovens), 55 (landbouwchemicaliën), 56 (uitlaatgassen) en 57 (vuurwerk), en van de natuurlijke bronnen moeten we nog 59 (vulkanen) en 61 (bosbranden). Maar gek genoeg hebben we nummer 63 (methaan uit het darmstelsel van vee) oneindig vaak dubbel. Ik heb er het Stedelijk Museum al mee nagebouwd (schaal 1:50), en ik heb er mijn hond, een secuur en intensief als deurstopper getrainde västgötaspets, mee proberen dicht te plakken; die is immers ook niet echt zuinig te noemen als het op darmgassen aankomt. Maar de meeste van die stickers zitten nu vrolijk in de kliko.
Van iemand die Frank Lammers niet persoonlijk kent weet ik trouwens dat die bewuste supermarkt die milieuverontreinigingsstickerboekactie wel drie keer helemaal heeft moeten herdrukken. Een van die keren plakten de plaatjes niet, en zelfs twee keer stonden er aperte fouten in de teksten. (Maar ja, dan moet je het geheel ook niet in eerste instantie laten controleren door een jansalieachtige organisatie als de NEN, zeg ik dan op mijn beurt.)
Erg jofel ben ik met sticker 83 (recycling); alleen al door het fluorescerende effect met mooie kleuren als cadmiumgeel is deze bijzonder gewild onder de verzamelaars. Die ene zelfklever levert met de huidige wisselkoers zeker iets van achtendertig windenergiestickers op (al heb je er voor het plakboek maar eentje nodig uiteraard).
De sleutel van elke verzameling ben je natuurlijk zelf – dus nooit compleet. Maar we moeten toch stug blijven doorgaan, want de afwezigheid van wilskracht maakt elke collectie waardeloos; bovendien hangt wat we worden af van wat we verzamelen nadat alle scholing klaar is met ons.

— — —
welkomthuispagina.nl