Formulyrisch op een bureaukratje

Geachte mevrouw en/of meneer Bank,

Onlangs – de wind was gemeen en de thermometer in mijn linkerbinnenzak gaf min twee aan – bracht ik een bezoek aan een van uw filialen om wat van uw feestartikelen aan te schaffen. In uw winkel was niet veel te doen, maar qua temperatuur was het er wel te doen en met uw service is bij de eerste keer proeven verder niet echt iets mis. Ik werd tot op zekere hoogte uiterst vriendelijk en effectief geholpen en na een minuut of tien stond ik buiten met mijn nieuwe aanwinsten: een biljet van vijftig euro, twee biljetten van twintig euro en twee biljetten van vijf euro. Toch viel me op dat er tijdens de serviceverlening geen vragen werden gesteld over mijn eventuele allergieën. De dame door wie ik geholpen werd – tenminste ik neem aan dat het een dame was; men weet het tegenwoordig nooit – mag van geluk spreken dat de biljetten van honderd euro niet op voorraad waren, want als ik daarmee in contact kom, krijg ik altijd heel veel last van andere mensen. Dat zit nou eenmaal in de familie, want mijn oom Leo (van mijn moeders kant) heeft hetzelfde probleem.
Uiteraard wil ik hier verder geen punt van maken. Ik ben namelijk heel blij met mijn aankopen. Van mijn oom Leo weet ik bijvoorbeeld dat je echt heel veel plezier kunt hebben van een briefje van twintig euro. Het is dan weer wel zo dat mijn andere oom Leo (van mijn vaders kant) voor hetzelfde plezier twee briefjes van twintig euro kwijt was, maar dat meisje was dan ook een stuk jonger en Aziatischer, dus wetenschappelijk gezien zou je die twee situaties niet eens op die manier met elkaar moeten vergelijken.
Nogmaals, met de transactie was verder alles prima. Ik ben heel tevreden met de aanschafte waren, maar wat me wel erg tegenviel was dat mij geen klanttevredenheidsonderzoek werd aangeboden. Eigenlijk kreeg ik een beetje het gevoel dat u mijn mening niet belangrijk vindt. Nou, collega’s en medemensen van u denken daar toch heel anders over! Ik vul elke dag wel iets van drie of vier – laten we zeggen: gemiddeld drie komma vijf – klanttevredenheidstoetsen in en mijn pen heb ik dus niet voor niets altijd bij me. Laatst liep ik per ongeluk bij de bakker binnen (ik moest in feite bij de slager zijn) en ik was meteen vijftig vragen zoet.
Mijn oom Leo (van mijn moeders kant) is nog veel enthousiaster dan ik als het op dit soort enquêtes aankomt. Buitengewoon secuur houdt hij middels een turfsysteem bij hoeveel onderzoeken er met een bepaalde korting of een cadeau worden aangeboden en hoeveel er slechts het altruïsme van de invuller warm proberen te maken.
Maar ik wil het niet de hele tijd over mijn oom Leo hebben. Mijn andere oom Leo (van mijn vaders kant) is eigenlijk veel interessanter. Was, moet ik zeggen. Hij was een veel te vroeg gestorven topadvocaat. Nog voor hij aan zijn studie rechten kon beginnen, werd hij doodgereden. Toevallig door mijn oom Leo van mijn moeders kant. Zo hebben mijn ouders elkaar ook ontmoet, maar dat hoef ik u niet te vertellen. Niet omdat u dat al zou weten, maar omdat ik gewoon vrij ben om dat niet te vertellen als ik dat niet wil.
Enfin, het kan natuurlijk – dat begrijp ik ook wel – niet anders zijn dan dat de afwezigheid van een toetsing van klanttevredenheid bij mijn laatste bezoek berust op een groot misverstand. Ik geloof er namelijk heilig in dat u juist wél heel erg geïnteresseerd bent in wie ik ben. Ik zal u daarom – en daarom krijgt u van mij deze brief ook – voortaan wekelijks helpen met het verbeteren van uw servicegraad door het sturen van brieven over mij, waarbij ik u alles zal vertellen over mijn familie, mijn vrienden, mijn buren, mijn jeugd, mijn hobby’s, mijn scholing, mijn perversiteiten en noem maar op. Om de oprechtheid van uw interesse in mij als klant kracht bij te zetten, lijkt het me niet te veel gevraagd als u me dan ook wekelijks een feedback geeft in een handgeschreven brief.
Ik weet zeker dat u mijn enthousiasme in dezen deelt en ben zeer benieuwd naar de kwaliteitsimpulsen die onze correspondentie aan uw dienstverlening zal geven.

Hoogachtend,

H.H.H.H. Flinkenflögel

Eén antwoord op “Formulyrisch op een bureaukratje”

Reacties zijn gesloten.