Niet-rokerslogboek


Dag 12447 – Vandaag heb ik 34 jaar en 28 dagen niet gerookt. Ik voel me raar. Vanochtend moest ik even hoesten, maar ik voel me wel een stuk fitter dan drie dagen geleden. Mijn bloeddruk is 155 over 92, mijn hartslag 91 en ik vermoed dat mijn formaldehyde-, koolstofmonoxide- en benzeenspiegels wel redelijk jofel zijn. Het lijkt dus dat ik me goed voel, maar schijn kan enorm bedriegen. Iedereen kent wel het verhaal van Paul McCartney. Toen John Lennon stierf dacht Paul dat hij eindelijk weer rustig over straat kon omdat alle mensen die dachten dat hij John was nu dus dachten dat hij dood was. Maar het werd alleen maar erger voor Paul. Degenen die dachten dat hij John was waren nogal enthousiast om te zien dat hij gewoon nog leefde.

Ik merk dat ik snel geprikkeld ben. Ik merk ook dat ik er bijzonder slecht tegen kan dat mensen mij zogenaamd gelijk willen geven. Als ik bijvoorbeeld zeg dat ik allergisch voor ‘x’ ben, vind ik het onuitstaanbaar dat de mensen tot wie ik mij richt dan reageren dat ze ook allergisch voor ‘x’ zijn. Zo vindt iedereen genocide vervelend; ik vind dat maar verdomd toevallig en zo. Het meest wind ik me hierover op als ik vlak daarvoor vijf kwartier ben wezen traplopen. Dan ben ik ook altijd moe. Ik heb dan ook het gevoel dat minstens tien van mijn longtrilhaartjes zitten vastgeplakt en dat ik mijn smaak- en reukvermogen niet optimaal kan benutten.

Gisteren zei iemand op straat ‘schurfterige kankerhomomoslim die niet eens rookt’ tegen mij. Ik heb meteen de politie geïnformeerd. Over een jaar of twee doet de rechter uitspraak en dan weet ik of ik me beledigd mag voelen en of ik me dus iets van die opmerking aan mag trekken. Tot die tijd doe ik gewoon net alsof ik wel rook als ik over straat loop. Trouwens, een dezer dagen zal de uitspraak wel komen of ik een jaar of twee geleden nog beledigd ben met de term ‘quantummechanicus’. Ik ben echt benieuwd!
Als er maar niet hetzelfde gebeurt als die keer dat ik ‘neutralerik’ als mogelijk scheldwoord, denkbare belediging indiende. Bij ‘neutralerik’ moesten ze eerst aan Kees van Kooten vragen wat het zou betekenen; het stond immers niet in het woordenboek. Maar omdat Kees op vakantie was ging dat feest niet door. Het formulier ‘Wachten tot Kees van Kooten terug is van vakantie’ bestond nog niet en dus is de zaak toen geseponeerd.
Ik weet nog goed dat ‘mierenneuker’ geen belediging werd gevonden door de toffe rechters van ons land. Mij leek het juist een belediging voor degenen die het neuken van mieren verdomd serieus nemen en er een edele bezigheid van gemaakt hebben dat anderen te pas en te onpas het label ‘mierenneuker’ mogen ontvangen terwijl die daar helemaal niets voor doen. Maar al met al zijn het de toffe rechters van ons land die dus bepalen wat jij mag en moet voelen en of je bijvoorbeeld mag en moet vinden dat je beledigd bent. En rechters zijn nou eenmaal verdomd intelligente mensen. Dat moet wel, want als jurist sta je natuurlijk voor lul en alleen als intellectueel weet je daar op een of andere manier boven te staan.

Kwam de buurman overigens nog tegen in de supermarkt vanochtend. Hij kocht een pak koffie. Nu is bekend dat mensen die koffie drinken soms ook roken. Om het zekere voor het onzekere te nemen ga ik maar verhuizen. Ik kan er gewoon niet op gokken dat de buurman vandaag of morgen aanbelt met een brandende sigaret in zijn hand. Dat meeroken kan me mijn kop kosten! Als ik nou alleen nog mijn spiegelbeeld van het roken kon krijgen, dan hoefde ik het ook niet meer te zien.

Als ik zo ’s avonds met mijn hond, mijn valkparkiet en mijn laptop door mijn logboek blader merk ik keer op keer op dat ik 12448 dagen geleden de beste keuze van mijn leven heb gemaakt! Ik besef nu hoe stom het is om jezelf met een bepaalde manier van ademhalen belastingen op te leggen.

Vandaag moet ik nog even langs Advocatenkantoor Puk & Muk om te kijken of ik inderdaad last heb van hoge bloeddruk. Hierover later meer. Ieder mens is immers anders!