Parabole steroïden


Dankzij een niet nader te benoemen journalist weten we nu eindelijk hoe hoog de toren in Waalre is. In tijdseenheden dan.
Dat zit zo. Op maandag 9 januari jongstleden, tijdens het twaalfuurjournaal, verstapte onze niet nader te benoemen journalist – ach, laten we hem trouwens P928nF% noemen – zich tijdens een live-verslag en viel zodoende van het dak van de toren in het bovengenoemde dorp.
P928nF% liet zich niet kennen en ging gewoon door met zijn verslaggeving. Met gevaar voor eigen leven; dat was P928nF% ten voeten uit! En de zender liet de verbinding open. Zwaartekrachtjournalistiek was nieuw en had potentie.

Het verhaal van de vallende journalist verspreidde zich als een lopend vuurtje over de wereld en op 15 januari – de zesde ‘valdag’ en tevens de dag waarop P928nF% longkanker kreeg – luisterde er al ruim driekwart miljard mensen, al dan niet met tolk, naar zijn uitzending. Zo was hij de eerste die rechtstreeks verslag deed van de stroomuitval in heel agglomeratie Eindhoven in de nacht van 4 op 5 februari. De woorden ‘ik hoorde een knal en alles werd ineens zwart’ zijn sindsdien onsterfelijk.
Kranten als de Nezavisimaya Gazeta en de South China Morning Post schreven vol lof over P928nF% en hij moest echt moeite doen om niet op nominatielijsten van gerenommeerde internationale prijzen te belanden. Moeite waar P928nF% wegens zijn ergatieve bezigheid geen tijd voor had.
Wat ook altijd als klassieker zal worden gezien was zijn interview met Tom Lanoye, een kleine maand voor de Boekenweek. Toen de live-verbinding tot stand kwam lag letterlijk heel India met zijn oor aan de transistor.

P928nF%: “Tom, wat ging er door je heen?”
Lanoye: “Het was in drie lettergrepen gezegd fan-tas-tisch. Afgelopen seizoen was dit boek wel een van mijn hoofddoelen. Sinds augustus vorig jaar ben ik alweer helemaal fit. De hele winter ben ik ook niet ziek geweest. Ik voel me de afgelopen maanden juist erg uitgerust en fris. Dus ik ging er gewoon voor. Blik op oneindig. Bril op en huppakee.”
P928nF%: “Had je het verwacht?”
Lanoye: “Ik verwacht altijd dat wat ik verwacht nooit uitkomt. Door de verwarring geef ik mezelf dan ook altijd het voordeel van de twijfel.”
P928nF%: “Ok. Eh… Heb je nog bijzondere technieken in de pet voor het komende seizoen?”
Lanoye: “Ik ga gewoon gezond eten en vroeg opstaan. Oefenen, oefenen! Maar ook rusten. Veel rusten. En misschien heb ik dit jaar nog tijd om iets aan mijn lactose-intolerantiefobie te doen.”
P928nF%: “Een scoop! Ik wist niet – en ik neem aan de luisteraars met mij – dat je moeite had met het verteren van melksuikers.”
Lanoye: “Nee, dat heb ik ook niet. Ik ben alleen continu bang dat het me niet lukt.”

Zo ging het interview nog ongeveer twee dagen door – Tom zat namelijk toch in bad – en het is in zijn geheel na te lezen en te beluisteren op de website www.tomlanoyezitinbad.nl.

Maar de tragiek kon niet uitblijven. Op 1 maart jongstleden, om 3 minuten over 3 in de middag was ineens het signaal van P928nF% verbroken. P928nF% zweeg en bleef zwijgen.
6 minuten later zagen de mensen op de Dorpsstraat hem het trottoir naderen en niet lang daarna ‘kussen’.
Uit de autopsie bleek dat hij de hongerdood gestorven was.

Het nieuws van P928nF%’s dood schokte de hele wereld. De hele wereld behalve Jan Mulder die opgelucht was dat zijn plekje als tafelheer van Matthijs nog steeds veilig was.

3 antwoorden op “Parabole steroïden”

  1. Als ik een echte opleiding had gevolgd, had ik misschien de lading van deze linkse hobby kunnen bevatten.

Reacties zijn gesloten.