Op de kraakzolder werd alles kraakhelder


De tijden dat Frits Pauw op een willekeurige zomerdag zijn dealers een exemplaar van Sun Tzu’s Winnen Zonder Strijd cadeau gaf liggen ver achter hem. Misschien had hij meer dan twee boeken op voorraad moeten nemen, maar misschien had hij ook gewoon te veel dealers. Enfin, de kwestie speelt niet meer.
Toen bleek dat hij zijn sigaret helemaal verkeerd vasthield heeft hij nog drie jaar geprobeerd om de goede greep aan te leren. Tevergeefs. En hij stopte er toen maar mee. Met pijn in zijn hart nam hij afscheid van zijn cardioloog. Maar Frits zou niet Frits heten als hij geen Frits heette en hij stortte zich vol overgave en al overgevend op een volgend project en dat had alles te maken met spreadsheets. Frits ging met spreadsheets naar bed en hij stond ermee op.

De vrienden van Frits konden geen samenzijn met hem meemaken zonder dat hij het over matrices of over matrixen had. Toen MS Office Excel 2007 uitkwam lukte het Frits om 1.048.331 van de 1.048.576 rijen te tellen en zelfs 16.381 van de 16.384 kolommen! Ja, Frits kon blind over rekenbladen dromen zonder met zijn ogen te knipperen.

Velen zullen het dan ook niet verwonderend vinden dat Frits het na verloop van tijd schopte tot Excel-inspecteur. En wel bij het gerenommeerde keuringsinstituut KIWA! Eerst was hij nog gewoon Excel-instructeur, maar al gauw bleek dat hij weinig geduld had. Hij had namelijk nogal dunne schijt aan mensen met een luie en afwachtende Lotus-1-2-3-houding. En afwezig zijn tijdens de lesmomenten dat hij dingen voor moest doen daar deed hij alles voor. Al met al was hij keurig geknipt als inspecteur annex controleur annex verificateur.

Veel mensen krijgen een verkeerd, bevooroordeeld beeld als ze voor de eerste keer van het begrip Excel-inspecteur horen. Maar een Excel-inspecteur is allerminst zomaar een inspecteur annex controleur annex verificateur. En dat komt natuurlijk omdat iedereen weet dat een inspecteur doorgaans hetzelfde kan als vijftien en een halve kilo gemiddelde aardappels na precies drie maanden VMBO. (Let wel, ik heb het hier over gemiddelde aardappels!) Maar een Excel-inspecteur kan meer. Een Excel-inspecteur moet namelijk kunnen rekenen!
Ach, dat het vak zo ontzettend veel onbekendheid geniet kunnen we natuurlijk niemand kwalijk nemen. Het is ook een betrekkelijk nieuw vak. Maar daar komt verandering in. Binnen nu en twee, drie jaar heeft elke ondernemer een brief in de bus gekregen dat zijn spreadsheetsoftware geijkt dient te worden. Nou ja, elke ondernemer… Alleen ondernemers die weleens met een rekenblad te maken hebben, natuurlijk.
Dat ijken van Excel (en andere spreadsheets) is geen flauwekul. Het is niet alleen in het leven geroepen om de overheid of stalinistische takken daarvan aan geld te helpen. Nee hoor! Spreadsheets ijken is van levensbelang. Daarom is het goed dat Frits vandaag of morgen ook bij u aan de deur komt.

En de mensen die denken dat ze hun eigen Excel wel kunnen ijken die kunnen beter nog een ritje op de koude kermis maken. Het is zeker niet een beetje 1 en 2 invullen en dan kijken of de ‘intelligent cell recomputation’ in de derde cel ook echt 3 neerzet. Daar zijn heuse tabellen voor en zo! Tabellen met reeksen. Reeksen met getallen, maar ook met cijfers. Allemaal complex en zo en nog niet eens chronologisch of alfabetisch.
Technisch verhaaltje misschien, maar het is niet anders. En meer ga ik ook niet verklappen. Morgen komt Frits namelijk mijn groen met witte icoontje aanklikken. Rataplan, ratado, ratacheck, rata-act.