Spinnewielboemerangjojo


Als vertegenwoordiger van bankproducten kom ik graag bij de bankiers thuis. Ik weet alleen niet waar ze wonen. Daarom ben ik genoodzaakt de banken te bezoeken. Waar de bankiers elke dag keihard en met gevaar voor eigen leven werken, dus.

Uiteraard heb ik alleen maar opzichzelfstaande producten in de aanbieding en ik geloof niet in branchevreemd, wat anderen ook mogen zeggen.
Nou moet ik wel zeggen dat ze voorzichtiger zijn geworden, die bankiers. Een paar jaar geleden kon ik gewoon opschrijven wat ik wilde, maar tegenwoordig gaan ze eerst kijken of ze misschien nog voorraad hebben.

Ergens kan ik dat die financiële rakkers ook niet kwalijk nemen. Die weten namelijk inmiddels wel van wanten! Want neem nou onze Sliep Uit Plus Hypotheek, ons topproduct van rond de millenniumwisseling. Op een gegeven moment raakte die handelswaar in het slop. Cash cow beetje dood zelfs.
Maar weet je wat ze deden bij ons bij de marketing? Gewoon nieuwe verpakking erom. Nieuw, fris naampje: Sneu Kwadraat Krediet. Hadden die bankmensen nog nooit van gehoord. Meteen bestellen dus. Terwijl ze er nog zeker zeventien op de plank hadden liggen, wist ik. Mooie tijden!

Nee, vandaag de dag is het allemaal anders. Het is bar. En wij, de vertegenwoordigers van financiële producten, zijn een vergeten groep. Nu die banken die rotzooi van ons niet meer kwijt kunnen, willen ze die rotzooi ook niet meer van ons afnemen. Maar ik heb wel een seksverslaving, een gokverslaving en een cocaïneverslaving te voeden!

Dus wat ga je doen? Je gaat specialiseren. En ik heb daar een prachtproduct voor: de schuldbelegging! Ik ga dan bijvoorbeeld de Rabo binnen en dan vertel ik dat ze met mijn heerlijke schuldbeleggingspakket hun schuld door bijvoorbeeld de ING kunnen laten beleggen. En met de beleggingskennis, -ervaring en -kunst van de ING wordt die schuld dan vanzelf in rap tempo een stuk minder. Hetzelfde verhaal vertel ik bijvoorbeeld bij de ING, maar dan andersom. Alle banken komen aan bod. Twee van mijn drie verslavingen heb ik daarmee safe.

Zoals ik al zei bestaan er voor mij geen branchevreemde producten. Aan elke broek is wel een mouw te passen, zeg ik altijd maar. En daarom heb ik sinds kort ook de zogenaamde ‘schrijfcijfers’ in mijn portfolio: een manier om cijfers voortaan aan elkaar vast te schrijven. De wereld wordt er efficiënter en overzichtelijker van.
Schrijfcijfers zijn gezond. Ze gaan lang mee. Ze verharen niet. Maken geen vlekken. Hebben amper een calorie van betekenis.
En ze bieden banken weer een leuke afleiding. Pun intended.