In arren beide

De zelfstandigheid van de mens is maar onduidelijk geëvolueerd. Op menige werkvloer komt er zonder een zekere vorm van sturing niets uit ’s mensens handen, maar zet een mens in een metalen kooi en laat hem met een vaart van honderdtwintig kilometer per uur los op de snelweg, dan heeft hij ineens geen enkel management of iets van dien aard nodig. Snelheid stimuleert blijkbaar het actie- en reactievermogen.
Jurriaan Balhuizen denkt er het zijne van. En dat zegt hij dan ook. “Ik denk er het meine van,” zei hij onlangs nog.

U, lieve lezer, moet weten dat Jurriaan spreekt met spelfouten. En dan bedoel ik niet dat hij bijvoorbeeld ‘mijn hele vakantie is verrekend door dat rotweer’ zegt. Nee, je hoort hem duidelijk dingen als ‘ik wordt vader’ of ‘er gebeurd eindelijk wat’ uitspreken. Of ‘ik denk er het meine van’ dus.

Soms heb ik de behoefte om er iets van te zeggen. Kijk, niet als hij ‘faktuur’ in plaats van ‘factuur’ zegt, natuurlijk. Ik ben dirk-poep-in-’t-handje niet! Maar wel als hij een meer morfologische niet-conformiteit uit.
Zo zei hij laatst tijdens een aardbeving: “We moeten hier onmiddelijk weg!”
“Wacht even, Jurriaan,” zei ik kalm, terwijl ik de augurkjes van de hamburger van mijn hond haalde. “Zei je nou ‘onmiddelijk’? Je bedoelt natuurlijk ‘onmiddellijk’, of niet, vriend?”

Jurriaan reageerde door te zeggen dat hij het ‘flouw’ vond en, ja, dat móest ik uiteraard ook even corrigeren. Resultaat was dat iedereen in een straal van vierhonderd meter te horen kreeg dat ik blijkbaar een ‘ijkel’ ben. En bovendien een ‘kloodhommel’. Maar vooral een ‘zac’.

Nou, ik heb in mijn leven weinig meegemaakt, maar zo weinig charmant als Jurriaan toen tegen mij was was zelfs voor mij verrassend. En dat terwijl ik hem gewoon wilde helpen! Net als dat de Hollanders Tupac geholpen hebben met zijn carrière.
Geef toe: als wij er vroeger niet voor hadden gezorgd dat de voorvaderen van Tupac (Lesane Parish Crooks) Shakur onbezorgd de zandindustrie in Ghana achter zich konden laten had dhr. Shakur nooit zo’n mooi oeuvre op kunnen bouwen in New York!
Dat vergeten de mensen vaak. Jurriaan niet, maar die heeft er dan weer zijn eigen gedachten over.

Eén antwoord op “In arren beide”

  1. Zeer verhelderend, maar zat James Brown niet in dezelfde situatie als Tupac? Ook zat James niet bij de bende van Miep Kraak ( van de Huishoudservice)

Reacties zijn gesloten.