Letterlijk miljoenen


Op vrijdag 5 november in het jaar 2300 voor Christus gooide een overharige knakker – van wie de naam niet geheel bekend is maar laten we hem Kiekeboe noemen – een of ander net door hemzelf vervaardigd bronzen voorwerp over zijn linkerschouder. Hij sprak daarbij tegen zijn gezellen de woorden: “Zo, over een paar duizend jaar vinden ze dit en dan kunnen ze weer mooi een beetje van de geschiedenis invullen!”

Enkele luttele millennia later werd op de bewuste plek waar het bronzen voorwerp lag beton gestort en werd er een huis op gebouwd. En weer een tikkie later liep een huisbaas met een potentiële huurder door het pand.

“Ik vind honderd euro per maand wel wat pittig en stijf voor een kamer van drie bij drie,” zei de mogelijke huurder.
“Het is anders een zeer schappelijke prijs,” zei de hospes.
“Dat zeg jij. Maar mag ik even iets voorrekenen?”
“Ga je gang.”
“Nou, mijn borg van twee maanden zie ik al als een verloren zaak. Dus die heb je al in je zak. Dan ben ik van plan hooguit twee jaar hier te blijven. Dat betekent dan vierentwintig maanden maal honderd euro is tweeduizend vierhonderd euro. Indien ik alle maanden ga betalen natuurlijk. Kijk, de eerste drie maanden betaal ik netjes. Maar de vierde maand maak ik helemaal niks meer over en ga ik huilerig de huurcommissie en andere proletarische instanties die Nederland rijk is aanschrijven. Over dat jij niet reageert op mijn verzoeken en zo. Daar smullen ze van! Ondertussen schrijf jij mij aanmaningen waar ik niks mee doe. Na vier maanden of zo word jij moe genoeg om de rechter te verzoeken om een ontbindings- en ontruimingsvonnis. Slim van je, want als de betalingsachterstand hoger is dan vijfhonderd euro worden de kosten van de griffierechten ineens drie tot vier keer zo hoog. Maar nog steeds hebben we het dan voor jou over iets van ruim duizend euro aan kosten. Het honorarium voor het vonnis is namelijk achthonderdnegenennegentig euro. Exclusief btw uiteraard! De deurwaarderskosten zijn negentig euro en tachtig cent. Die zijn dan wel inclusief btw. En de griffierechten zijn iets van eenenzeventig euro, btw-vrij. Ik heb mijn rekenmachine niet bij me, maar je zit dan ver boven de duizend euro. Neem dat maar even van mij aan. Nou is die rechter natuurlijk niet stom. De heteronome ethiek die hij aanhangt zorgt dat hij altijd democratisch kiest en er zijn nou eenmaal meer huurders dan verhuurders. Dat jij misschien gelijk hebt interesseert hem geen vierkante paardenlul. Er komt dus geen ontbinding en er komt dus geen ontruiming en jij zit nog steeds met een huurder die niet betaalt. Inmiddels ben je ook op kosten gejaagd door het systeem. Zo erg zelfs dat mijn situatie je twee keer het bedrag heeft gekost dat je eigenlijk dan al aan me had moeten verdienen. Op iets van ruim min zeshonderd euro zit je dan. En dan moet je nog een dik jaar maal nul euro inkomsten! Maar ik weet het goed met je gemaakt: als ik nou eens zorg dat jou die onnodige kosten bespaard blijven, heb jij ineens de financiële ruimte om mij hier minstens een jaar gratis te laten wonen. Over een jaar zien we dan wel verder. Is dat een deal? Nu zeggen. Nu ja of nee zeggen! En als je nee zegt ren ik nu naar buiten en schreeuw ik dat je me verkracht hebt.”

“Wat studeer je eigenlijk als ik vragen mag?”
“Niet van die impertinente vragen stellen, ventje. Ik neem dit gesprek op. Visagie, trouwens.”

Eén antwoord op “Letterlijk miljoenen”

Reacties zijn gesloten.