Hij die vocht met water


Tegenwoordig doet Ray Manzarek totaal andere dingen.
Hij is inmiddels 81, maar dat kun je niet aan hem zien, omdat hij altijd achter een krant of een muur of zo zit. Iemand heeft wel ooit gezien dat hij afgevallen was. Hij stond toen achter een boom. Een berk of een spar.

De meesten van ons zullen hem voornamelijk kennen als de goeroe die de megagrafiek (waarmee je verschillende grafieken met elkaar kan vergelijken) bedacht, maar Manzarek had en heeft tal van andere kwaliteiten.
De dag dat de Thaihandel in elkaar stortte had het schaap met vijf duizendpoten, zoals Ray graag wordt genoemd, zijn schaapjes al ruim op het droge en stortte hij zich op de discussie rond de opkomende ‘social media’. In talloze talkshows blaatte hij over zijn vergelijking met autobezit: “Iedereen die een auto aanschaft gewoon om naar te kijken en niets anders wordt in deze wereld voor gek verklaard. Met de social media is het zo goed als la même histoire. Maak je een twitter- of een facebookaccount aan en je doet er verder niks mee, dan ben je eigenlijk een flapdrol. Met deze nieuwe media worden in onze samenleving de creatievelingen en degenen die blijkbaar iets te melden hebben eindelijk eens gescheiden van de dode, nitwitterige massa. Niet alles is voor iedereen bedoeld! Het verschil tussen verzamelwoede van auto’s en social media is dat autobezit an sich geen vaardigheidstest is!”
Het maken van vrienden is nooit Manzareks sterkste punt geweest. Iets wat Theo Hiddema overigens glashard zal ontkennen als hij door Manzarek zou worden ingehuurd.

Ray Manzarek zou Ray Manzarek niet zijn als hij bijvoorbeeld Bert Bargboer zou zijn, maar ook als hij niet – toen hij eenmaal voor geen enkele talkshow meer werd uitgenodigd (zelfs DWDD niet!) – met een nieuw bedenksel op de proppen kwam. Vervoer werd zijn thema. Specifieker nog: personenvervoer. Ray ontdekte namelijk op de een of andere manier dat de mens grotendeels uit water bestaat. En natuurlijk zijn niet alle mensen hetzelfde. Baby’s zijn bijna een en al water en bejaarden kennen ten opzichte van baby’s nogal wat vochtverlies. Vrouwen zijn over het algemeen ook minder vochtig dan mannen. Maar gemiddeld bevat de mens wel zo’n – geef um een slinger – 70% water.

Ray verwerkte deze kennis en integreerde deze in het vervoersprobleem dat we tegenwoordig op ons dak hebben. Stel nou, dacht Ray, dat de mens zijn volume zou kunnen terugbrengen tot zo’n 30%, dan kan hij veel compacter reizen!
Water onttrekken op zeg maar Schiphol en het dan weer toevoegen op bijvoorbeeld John F. Kennedy International Airport. In Amerika hebben ze namelijk ook water!
Reizen zou gewoon zo goedkoop worden dat je het voor je lol gaat doen…

Hoe daar is Manzarek nog niet helemaal uit, maar als hij een knoop doorhakt, dan maakt hij meestal iets los. Reken maar.