Planckschaaltherapie

Astronomen hebben een hekel aan astrologen. Zeg maar gerust een schurfthekel. En dan niet zomaar een beetje schurft. Nee dan hebben we het over scabiës van de bovenste plank. Waarom astronomen een hekel aan astrologen hebben? Omdat ze op het antwoord op de vraag “wat doe jij voor de kost?” altijd een reactie krijgen die gaat over de horoscoop van de vragensteller in kwestie. Astronomen poepen op horoscopen want horoscopen hebben geen jota met sterrenkunde te maken. Goed beschouwd gaan horoscopen over sterrenbeelden en sterrenbeelden zijn groepen sterren die je in nachtelijke hemel kunt waarnemen en astronomen hebben er een handje van om naar de nachtelijke hemel te turen met een telescoop (daarbij handig gebruik makend van sterrenbeelden om de locatie van nevels, melkwegstelsels, planeten, sterren en ander astronomisch grut te bepalen), maar al die godgeklaagde onzin over de persoonlijkheid van een willekeurig persoon die er vervolgens aan gekoppeld wordt, heeft niets met sterrenkunde (exact reetleer) te maken, aldus astronomen.

Astronomen zijn bèta’s. Bèta’s blinken doorgaans niet uit op gebied van sociale vaardigheden. Sociale vaardigheden komen juist van pas als je iemand die jouw vakgebied niet begrijpt, wilt overtuigen van je gelijk. Bèta’s voelen zich niet begrepen omdat ze niet begrepen worden. Enerzijds vanwege de complexiteit van de dingen die ze weten, anderzijds vanwege hun gebrekkige sociale vaardigheden. En als we er ergens nog een zijde aan vast kunnen plakken dan is die voor de ignorantie van niet-bèta in dit verhaal. Des te frustrerender.

Weet je hoe je een astronoom gek kunt krijgen? Je moet ‘m zeggen, nadat hij uitvoerig en op niet-sociaalvaardige wijze heeft uitgelegd wat het verschil tussen astronomie en astrologie is, dat het voor jou allemaal hetzelfde is. Horoscopen, telescopen, één pot nat. Vaak worden ze dan redelijk chagrijnig. Vraag dan wat voor sterrenbeeld hij heeft en zeg dat dat precies zijn opvliegende gedrag verklaart.

2 antwoorden op “Planckschaaltherapie”

  1. Jezus was helemaal geen steenbok. Dat is een algemeen misverstand, kan iedereen gebeuren.

  2. Maar Jezus was een steenbok (kwa sterrenbeeld) en steenbokken zijn altijd geil. Hoe zit dat dan?

Reacties zijn gesloten.