Ondenkbaar ijlen in oneindig laagland

Denkend aan Nederland. Nederland dat voor 55% onder de zeespiegel ligt. Laat nou net die 55% het stuk land zijn waar de minste marginalen wonen. Economisch gezien zou het geen probleem zijn als Drenthe, Groningen, Friesland, Overijsel en Limburg blank zouden komen te staan. Die rukkers daar verdienen toch geen ruk. Maar goed, een beetje watersnood moet je daar niet verwachten. Toegegeven, er stroomt her en der een rivier die mogelijk een tikkie kan overstromen. Ik weet niet of we daar wakker van moeten liggen.

Nederland is nat. Al gebeurt er qua noemenswaardige watersnoodrampen over het algemeen genomen vrij weinig, het regent er wel vaak. Als het niet regent dan sneeuwt het wel. Soms schijnt de zon in het natte land dat Nederland heet. Nederlanders zijn dat niet gewend. Als het een tijdje droog is dan raakt iedereen in paniek. Want het water raakt op; voor Hollandse begrippen welteverstaan. Geloof me, er is genoeg water in Nederland. Nederlanders kunnen gewoon niet met droogte omgaan. Ook niet met strooizout maar dat is een heel ander verhaal.

Nederlandse steden zijn ook nat, behalve Eindhoven onder andere. Nederlandse steden hebben grachten. Grachten zijn nat want er zit water in. Homo’s varen graag met zijn allen in grachten omdat ze trots zijn dat ze nat zijn. Blijkbaar zoeken ze elkaar op, die homo’s en die grachten. Al komt het initiatief voornamelijk van die homo’s vandaan. Grachten verplaatsen zich over het algemeen niet zo makkelijk. Het water dat door die grachten stroomt wel, maar dat is logisch.

Nederland dat land met zijn dichtgeslibde snelwegen die weiland na weiland doorklieven. Nederland met zijn laaghangende lucht en een zon die langzaam in grijze veelkeurige dampen wordt gesmoord. Maar altijd dat gezeik over dat water; twee stuks waterstof en één stukje zuurstof. Meer is het niet. Er is ook water op Mars, man!

De mens bestaat voor 70% uit water. Dat moet de mens zelf weten. Iets wat voor 70% uit water bestaat, is hartstikke nat. Nederlanders zijn dus even nat als alle andere mensen. Ik wil maar zeggen.

2 antwoorden op “Ondenkbaar ijlen in oneindig laagland”

Reacties zijn gesloten.