Tweeten is meten

De mensen vragen mij de laatste tijd steeds vaker over het wel en wee van het fenomeen twitter.

Het versturen van digitale boodschappen over een netwerk kon in feite al in 1971, maar een jaar of vierentwintig later was het eigenlijk pas een soort gemeengoed. Men noemde dat e-mail. En nu is er dan dat twitter.

De mensen raken in de war. Terecht! Het is altijd wat met die technologie. En diezelfde mensen komen samen met hun vrienden en hun vragen bij mij. Ze verwachten uitleg.

En pfoe, eerst dacht ik dat het voldoende was om te vermelden dat men bij twitter eerst een mooie schare volgelingen moet regelen om deze peopletjes dan in een dronken avond uit te gaan schelden als pseudo-intellectuelen. Maar snel bleek dat de mensen meer wilden weten over deze snelle, kostenbesparende, moderne gadget die het handenschudden wellicht tot een verleden tijd zal brengen.

In het Grote Twitter Hand- en Polsboek beschreef ik daarom handige twittermethoden. Zo besteedde ik hoofdstukken aan Kleding (“wat moet ik vandaag aan? “ / “ik heb vandaag mijn blauwe jeans aan”), Ontbijt (“zal ik cornflakes eten?“ / “ik ben bezig met een boterham met jam”), Lunch (“kan ik het maken om met een hamburgertje te lunchen?” / “ik heb toch maar een uitsmijter genomen”), Avondeten (“ik hoop dat er aardappels zijn”), maar ook aan tweets voor in de file en de snelste weg om de Wet van Godwin te testen.

En nu is er dan het Grote Twitter Hand- en Polsboek Deel 2. Deel 1 bleek toch te lastig voor veel mensen. Deel 2 heeft een andere opzet en is een veel simpeler naslagwerk geworden. Eigenlijk is het een ‘tweetgenerator’. Het werkt als volgt. In het boek staat een lange lijst met standaardtweets, zoals deze:

* Die Cup-a-Soup billboards overal! Is het nu echt de bedoeling dat ik met 25 graden aan een kopje oploserwtensoep zit in een eigen mok!?

Deze is gewoon direct te tweeten en uw volgers zullen smullen. Maar hij is ook aan te passen en zelf om te vormen tot iets nieuws! En daarvoor is in Deel 2 een lijst met zelfstandige naamwoorden (en woordgroepen) toegevoegd waaruit u kan kiezen en waarmee u bijvoorbeeld kunt komen tot de heerlijke tweet:

* Die stinkjoden overal! Is het nu echt de wet dat ik met 25 probleemturken aan een kampvuur zit in een terminale homo!?

De mogelijkheden zijn echt ontelbaar. Handig, toch? Dat wou ik tweeten!


Het Grote Twitter Hand- en Polsboek Deel 2 ligt vanaf vandaag in de winkel. Nu met gratis #hashtags!

4 antwoorden op “Tweeten is meten”

  1. Ja, 14 moest inderdaad 24 zijn.
    Stiekem snel veranderd, mietje?

  2. Wat is dit nu weer voor onzin? Ik ga bijvoorbeeld toch ook niet zomaar ineens verklappen dat ik eigenlijk een wijf ben?

Reacties zijn gesloten.