Ontbijten, het woord zegt het al, gebeurt met name in de ochtend. Voor mensen met een ochtendhumeur betekent dit vaak dat het ontbijt niet de meest favoriete maaltijd van de dag is. En dat is toch jammer, want het ontbijt kan zo’n leuke maaltijd zijn. In deze serie gaan we daarom op zoek naar best practice voorbeelden van mensen die ontbijten. Deze week spraken we met Walter; hij ontbijt al 33 jaar dus je kunt hem met recht een ervaringsdeskundige noemen.
Walter, wat betekent ontbijten voor jou?
Iedereen weet dat “het ontbijt” de zoveelste uitvinding is van de voedingsindustrie om ons meer producten aan te smeren. Net zoals valentijnsdag een verzinsel is van de postkaartenindustrie. Toch moet ik zeggen dat het een trend is waar ik graag aan mee doe. Ontbijten heeft namelijk wel iets geinigs.
Hoe ziet voor jou een typisch ontbijt eruit?
Goede espresso, verse croissants, een versgeperst sapje, eieren met spek, fruit met yoghurt een goed glas champagne en natuurlijk een beker karnemelk. Maar goed dat is zo typisch. Daarom neem ik zelf altijd een bak muesli met yoghurt. Dat gaat veel sneller.
Sneller? Heb je ’s ochtends haast dan?
Wat dacht je? Ik moet ook gewoon werken. Ik mag dan wel al 33 jaar ontbijten, dat wil niet zeggen dat je dan verder niets meer hoeft te doen. Tijd is ’s ochtends schaarser dan in de avond; dat is wetenschappelijk bewezen. Tijd om uitgebreid te ontbijten is er gewoon niet.
Gaat die snelheid ten koste van de gezelligheid?
Nee hoor. Gezelligheid kent geen tijd. Muesli is een van dé gezelligste voedingsmiddellen die er bestaan. Moet jij eens opletten wat er gebeurt als je er een kwak volle yoghurt bijgooit; een grote gezellige bedoening.
Ontbijt je elke dag zo snel?
Nee hoor. In het weekend wil ik ook wel eens uitgebreid ontbijten. De gezellige muesli blijft dan in de kast maar er komen dan wel andere gezellige dingen op tafel zoals een zachtgekookt eitje en een lekker sapje. Ik heb namelijk een sapcentrifuge. Dat apparaat is grandioos. Noem iets waar vocht in zit en mijn sapcentrifuge krijgt het er uit.
Mossel?
Mosselsap is inderdaad erg lekker. Vooral als je er een stukje gember en prei bij doet. Maar ook een hertenbiefstuk-lamskotelettensapje geeft je op de vroege ochtend net die boost die je nodig hebt. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je allemaal bij elkaar gooit. Sapjes zijn bijna altijd lekker en gezond. En vooral heel erg gezellig.
Wat is het gezelligste sapje dat je hebt gemaakt?
Oef, dat is een moeilijke vraag. Het is moeilijk om een sapje niet gezellig te vinden. Neem nou bijvoorbeeld mijn nieuwste sapje, de Wouterbos.
De Wouterbos?
Ja, ik geef mijn sapjes altijd namen. Deze bestaat hoofdzakelijk uit rammenas met een vleugje schorseeneer, snijbiet en pastinaak. Het smaakt lekkerder dan het klinkt.
Maar rammenas klinkt toch helemaal niet zo vies?
Nee ik bedoel Wouterbos. Dat klinkt nogal goor en onbetrouwbaar. Het sapje zelf is heerlijk. Maar vooral heel erg gezellig. Wat de smaaksensatie alleen maar ten goede komt. Je denkt bij “Wouterbos” namelijk aan iets zuurs en bitters maar krijgt vervolgens een ondefinieerbare zoetigheid op je smaakpapillen die zijn weerga niet kent. Het verrassingseffect speelt dus ook een grote rol.
Samengevat, sapjes staan garant voor een gezellig ontbijt
Ja en nee. Een sapje is altijd gezellig maar zodra er sandwich spread op tafel komt is het gedaan met de pret. Mijn tip aan de lezers thuis is dan ook: begin er niet aan. Het is misschien wel lekker fris en lekker anders maar dat drukt meteen te sfeer. En dan is het gedaan met de gezelligheid.
Op zich wel grappig dat we ‘alles’ weten van Jezus zijn laatste avondmaal, maar niets van zijn laatste ontbijt of lunch.
Er zijn er die beweren dat Jezus die dag zijn ontbijt had overgeslagen (omdat hij zich verslapen had), maar helemaal zeker weten we het niet…