Accountants revisited

Voor het eten van een banaan is een optimale coördinatie van tientallen spieren nodig. Accountants kunnen hier een puntje aan zuigen en zelfs schaatsers blijven hier ver achter. Ja, men kan zonder blozen melden dat het eten van een banaan – of om het even welk ander stuk voedingswaar – gecompliceerder is dan wat een accountant zo dagelijks meent te moeten ploeteren.
Verbazingwekkend ook hoe iemand op het idee komt om boekhoudertje te worden. Ik stel me zo voor dat de accountant in spe op de kleuterschool na het afronden van het college rangschikken op kleur, vorm en afmeting zijn eerste les in het maken van optelsommen krijgt. Meteen is deze knakker vederlicht van opwinding en weet hij zoals hij nog nooit tevoren iets werkelijk geweten heeft wat hij met zijn leven wil doen: rangschikken en optellen!
Als hij dan ’s avonds in bed ligt, brengt hij zichzelf in dromenland door met zijn linkerhand de vingers van zijn rechterhand te tellen en met zijn rechterhand de vingers van zijn linker. Totaal onder de indruk van zijn eigen kunnen. Dus van slapen zou er waarschijnlijk ook niet vaak iets komen.
Maar daar houdt het dan ook nogal op. Tenminste voor de aankomende accountant. En meer hoeft voor hem ook niet. De Kindergartenkennis is voor hem voldoende. Bovendien zou nog meer fascinatie zeer waarschijnlijk bijzonder slecht voor zijn hart zijn.
Let wel: ik heb er totaal geen moeite mee dat mensen een zingeving hebben en dat ze bijvoorbeeld er een levenstaak van maken om drie keer per dag een havik om te draaien, maar je moet er ook niet meer van maken dan het is natuurlijk. Juist dat laatste sla je er bij die boekhoudtypes met geen stok in.
En al maken ze fout op fout, hun befaamde uitspraak zal blijven klinken: “Ja maar, dat is toch niet mijn probleem!”
Autorijden leer je pas nadat je je rijbewijs gehaald hebt.
Dat soort logica daar doen we het mee in Nederland. En daarom is het ook niet gek dat Nederland een land van schaatsers en financiële dienstverleners is. We hebben onlangs van Sven Kramer geleerd dat je pas leert schaatsen als je je gekwalificeerd hebt. Misschien dat er voor die jongen nog een carrière als accountant is weggelegd, maar iets als stront sorteren is voor hem blijkbaar veul en veuls te moeluk…

Eén antwoord op “Accountants revisited”

  1. Onderschat de edele ambacht van het strontsorteren niet! Het is bijvoorbeeld veel moeilijker dan te bedenken of je een binnen- of een buitenbocht moet nemen.

Reacties zijn gesloten.