Vertaling brief Wouter Bos (19-01-2010)

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE
Datum 19 januari 2010
Betreft Beloningsbeleid ABN Amro/Fortis

Beste voorzitter,

Sinds een tijdje ben ik aan het nadenken over de salarissen en bonussen in de financiële sector. Het vertrouwen van mijn makkers is daar ook mee gemoeid.
Ik heb bij het management van verschillende afdelingen al gezegd dat ik het niet leuk vind wat er allemaal aan de hand is.
Kijk, die banken en zo die eigenlijk dus van ons zijn zouden eigenlijk ook naar ons moeten luisteren, vind ik.
Bij een overleg met de raad van commissarissen van ABN Amro/Fortis heb ik aangegeven dat ik na een vergadering twee callgirls per commissaris ruim voldoende vind! Ik hield hierbij mijn poot stijf en had een exemplaar van ‘Code Banken’ stevig vast.
De beloningen voor bestuurders worden op papier ook een stuk minder en daar heb ik allerlei onzinnige uitgangspunten voor die ik hier voor het gemak maar achterwege laat.
Het is natuurlijk van belang – ik ben gekke Henkie niet! – dat de piefen van de banken en zo het nieuwe beloningsbeleid ook tof vinden en daarom heb ik een rits van punten opgesteld die ik dan hoofdlijnen noem en waarin dubbelzinnig een en ander wordt verwoord.
Ik heb hierbij ook geprobeerd af en toe een grap te maken, wat uiteraard niet lukte, maar zoals u wellicht al weet is humor sowieso niet goed voor mij, omdat als ik lach het net lijkt alsof er iets in mijn kont wordt gestopt.
Als aandeelhouder heb ik natuurlijk geen zak te zeggen over het senior management van ABN Amro/Fortis en deze pak ’m beet 100 knakkers krijgen dus gewoon ieder jaar een jaarsalaris bonus mee naar huis.
Rest mij nog te melden dat de vergelijking van oude en nieuwe beloningsniveaus lastig is en dat alle partijen dat graag zo willen houden.

De ballen (hou ze warm!),

de minister van Financiën,

Wouter

http://www.minfin.nl/dsresource?objectid=77755&type=org