Nondegreen (Het gaat om het klaarkomen, niet om het geneuk)

nondegreenVroeger, als tiener, hoorde ik het liederke ‘Food For Thought’ van de Britse popband UB40. En, als tiener, zong ik het lied vrolijk mee.

“Ivory Madonna, dying in the dust,
Waiting for the manna coming from the west.”

Ik heb eigenlijk altijd gedacht dat ik het verkeerd zong. Ook heb ik dat bijvoorbeeld, om maar een voorbeeld te noemen, bij de rockklassieker “Do You Love Me”. Altijd als ik dat hoor heb ik het idee dat ze het op een gegeven moment over gestampte aardappels hebben. En dat thema blijkt juist.

Maar ach, ik begrijp dat verkeerd verstaan van (lied)teksten wel. Zelf heb ik ooit in een fructie (een fructie is een soort fractie, maar dan kleiner) van een seconde gedacht dat de jongens van The Clash in het nummer “Straight To Hell” ‘go straight to huilbui’ zongen in plaats van uiteraard ‘go straight to hell boys’. Na die fructie van die seconde besefte ik me natuurlijk dat het raar zou zijn als meneer Strummer ineens een woord Nederlands in zijn lied zou gooien.

Over het algemeen horen mensen slecht en lezen mensen slecht. Vorige week nog kreeg ik een brief van een antifan met daarin de boodschap dat ik protestanten niet meer moet beledigen. Als dreigement in diens brief voerde de briefschrijver op dat hij zijn vrouw zou verbieden mij ooit nog eens te pijpen.

Maar ik laat me natuurlijk niet chanteren! Protestanten blijven klootzakken. Ze hebben het tijdens de Beeldenstorm helemaal verbruikt. En tot ze eens proper hun excuses daarvoor aanbieden mogen wij godverdomme gewoon hun vrouwen verkrachten en zo en daar is helemaal niks mis mee.

Kijk, dat je hier en daar wel eens iets verkeerd verstaat is natuurlijk niet echt een probleem met een grote culturele impact. Dat je er een sport van maakt wel. Protestanten – en Luther is hierin WEL onschuldig – hebben eigenbelang en introvertie nogal hoog in het vaandel.

Als ik een Bijbelgeleerde was in vroeger tijden en ik was oprecht, dan had ik de samenstelling van de Bijbel anders geregeld. Het eerst zouden ze van mij bijvoorbeeld de ‘Openbaring van Johannes’ moeten lezen. Waarom is dat boek in gods- en duivelsnaam het laatste boek in de huidige Bijbel? ‘Openbaring’ lijkt me een interessant en belangrijk epistel als je religie serieus neemt . Waarom dat dan pas aanbieden als je eerst een duizend pagina’s doorgeslapen hebt?

Katholieken accepteren/tolereren dit stilzwijgend. Protestanten zijn alleen al zenuwachtig proberende dit te bedekken.

Was het niet Iggy Pop die in het nummer “Success” zong ‘oh, shit’?
Ja, het achtergrondkoor reageerde namelijk met ‘oh shit’.