Huurcommissie

Een huurcommissie bestaat uit minstens een iemand die iets van rechten weet of een vriend of familielid heeft die ooit aan rechten geproefd heeft.

Dure procedure
De kantonrechters in Nederland hebben het zo zwaar. Zij dienen ontzien te worden. En daarom zijn er instanties als de huurcommissie in het leven geroepen. Een mindere god zijn tijdens je studie wil in Nederland nog niet zeggen dat je geen zeggenschap hebt over andermans faillissement.

Voor degenen die niet precies weten wat een huurcommissie doet wil ik het hier kort schetsen. Een huurder met een slechte dag vult een formulier in, maakt 11 euro aan leges over en het huurcommissieapparaat gaat in werking. Allemaal op kosten van de belastingbetaler, natuurlijk!
De huurcommissie stelt dan een onderzoek in en gaat braaf en moeilijk doen. Want hoe meer mensen ermee bezig zijn hoe meer weken het duurt.

En als dan uiteindelijk het rapport er is komt er een zinloze hoorzitting. De commissie heeft natuurlijk de stukken niet gelezen en heeft ook geen boodschap aan wat de tegenoverstaande partijen te melden hebben. De commissieleden krijgen een salaris en dat heeft niets te maken met hun functioneren. Dat is nu eenmaal ambtenarij.

Niet vaandelen, maar aandelen
Romantisch lopen de studenten door de straten met vlaggen. In films.
Dat was ooit. Misschien wel nooit…
Maar tegenwoordig studeren studenten zeker niet meer voor de kennis, maar voor het geld. Eens per jaar ongeveer ‘staken’ studenten. Omdat het mag. En niet omdat ze betere scholing willen! Nee, ze willen meer toelage.
De huurcommissie speelt daar handig op in. Er zijn meer huurders dan verhuurders. Dus als je de grootste groep tevreden stelt word je als een toffe instantie gezien.

Leges uit de pot die leeg is
En gelukkig krijgen die huurders hun 11 euro weer terug. (En dat betalen we allemaal!) Want ze krijgen altijd gelijk. Feitelijk hoeft er geen hoorzitting plaats te vinden en hoeft er ook geen huurcommissie te zijn. Het zou met een simpel computerprogramma ook kunnen. Input – effe wachten – output. Goedkoper, efficiënter, ‘klantvriendelijker’.
Maar ja, toon mij de eerste ambtenaar die uitspreekt dat hij feitelijk overbodig is…

2 antwoorden op “Huurcommissie”

Reacties zijn gesloten.