De wondere wereld van de automobiel

een auto is voor veel zaken handigMet het verkrijgen van een rijvaardigheidsbewijs ontstaat er plotsklaps clichéwerking. Er gaat immers een wereld voor je open. Het is namelijk niet zomaar het feit dat je met een auto vrij gemakkelijk grote afstanden aflegt. Laten we zeggen om van punt A naar punt B te komen. Nee, met een auto kun je dingen doen die met bijvoorbeeld een fiets, of de benenwagen simpelweg onmogelijk zijn.
Neem nu bijvoorbeeld de ramkraak. Ik ben wel eens in volle vaart met mijn fiets tegen een winkelpui aangereden en dat was -vanuit mijn perspectief- geen succes. Eerlijkheidshalve dien ik te bekennen dat het niet mijn intentie was met mijn tweewieler een ramkraak te plegen. Het lot en overmatige alcoholconsumptie bepaalden dat ik zodanig van mijn geplande koers zou afwijken dat ik uiteindelijk tegen de betreffende winkel tot stilstand zou komen. Niettemin was het effect op de winkel nihil. Ik daarentegen had het grootste deel van de kinetische energie bij de botsing opgevangen en het effect op mijn lichaam en fiets waren navenant. Geen pretje kan ik je zeggen en met een auto zou me dat -mits ik de veiligheidsgordels op correcte wijze toepas- niet nog een keer overkomen.
Hetzelfde geldt met brandende minderheden achter je auto aan slepen. Neem bijvoorbeeld een neger. Nee dat ligt gevoelig, doe maar een jood. Of beter een terrorist. Ach, wat maakt het uit. Het gaat om het idee. Met een fiets, of een bolderkar is dat geen doen. Geloof me. Een brommer staat ook zo lullig en heeft niet het vermogen om goed door te trekken. Daarnaast gaat een dergelijk tafereel altijd gepaard met luid geclaxonneer van de bestuurder van het slepende voertuig (tenminste in mijn wijk wel). Zie je het voor je dat je al puffend op je fietsje een, al dan niet brandende, dwerg (dat lijkt me voor een fiets al zwaar genoeg) door de straat sleept terwijl je met je fietsbel rinkelt? Te genant!
Ook nog zoiets, autobommen. Ze heten niet voor niets zo. Die dingen zijn speciaal gemaakt voor de auto want je sluit hem namelijk aan op de sigarettenaansteker. Dat  heb je niet op een fiets. En wat te denken van de hoeveelheid kratjes bier die je mee kunt nemen in tegenstelling tot met een invalidekarretje, fiets, step of brommert? Of de hoeveelheid hoeren? Een auto biedt legio mogelijkheden. De een nog veelzijdiger dan de ander. Niet dat de staafmixer en de boterham met pindakaas geen goede uitvindingen zijn maar met de automobiel heeft Wilhelm Auto (1789 – 1865) zichzelf als uitvinder magistraal overtroffen. En dan te denken dat hij vanaf zijn achtste al last had van chronische constipatie.

Je zou uren kunnen doorgaan met het exploreren van alle mogelijkheden die onze blikken vriend op vier wielen ons verschaft. En dan kan je daarna nóg uren doorgaan.