Manifest der gemiddelden #2: stennis is macht!

Gemiddeld, zoek de gemiddeldehet klinkt zo vies. Zelfs voor de gemiddelde mens. Het woord heeft een negatieve connotatie bij het gros van de mensheid en dat terwijl het gros van de mensheid gemiddeld is. Veracht de gemiddelde mens zichzelf? Het antwoord, je zou er een heel artikel aan kunnen wijden, is simpelweg “Ja.” De gemiddelde mens haat zichzelf. Waarom? Omdat hij gemiddeld is. Binnen een maatschappij, een groep, een familie of om het even welke sociale samenklitting van verschillende personen dan ook, heb je excessen. Je hebt de toffe peer en de rotte appel. Dat zijn de mensen die de meeste aandacht krijgen, waarover geluld wordt en die constant prominent aanwezig zijn, ook al zijn ze er op dat moment niet bij. Tussen de excessen in zit de grauwe massa: de gemiddelden. Alsof ze geen keuze hebben. Onzin! Natuurlijk heb je een keuze. Maar, gemiddelden zouden geen gemiddelden zijn als ze geen keuze durven te maken. Ze durven hun kop niet boven het maaiveld uit te steken. Ze willen wel een toffe peer zijn, maar ze zijn bang om af te gaan en aan de rotte appel te worden. Risico is eng voor de gemiddelde. Peer-pressure heet dat. Dan blijven ze liever maar en masse gemiddeld, lekker iedereen veilig hetzelfde, zodat het net lijkt alsof gemiddeld zijn normaal is!
Maar gemiddeld zijn is niet normaal. Hebben we verdomme daarom die smerige kutappel uit de boom van de kennis van goed en kwaad moeten vreten om vervolgens tegenstellingen te gaan ontkennen en gemiddeld te worden? Dat is wel heel erg makkelijk hè?
Maar helaas. Zo gemakkelijk denkt de gemiddelde mens erover.

Wie bij het lezen van deze tekst denkt “maar hoe gemiddeld ben ik dan?” is er een handige test. Vermenigvuldig het kwadraat van de mate waarin je bereid bent je vinger in je reet te steken en er vervolgens aan te ruiken met de factor van je bereidheid om dat in een menigte van, laten we zeggen, minimaal honderd mensen te doen en je hebt de waarde van jouw gemiddeldheid. Ik zou me zorgen gaan maken als de uitkomst van die som 42 of lager is.

Eén antwoord op “Manifest der gemiddelden #2: stennis is macht!”

  1. dag,Ik ben de profielkaarten aan het beuedsertn.Mooi werk. Ik ben hiervan onder de indruk.Ik zie alleen dat de twee voorbeeldprofielen hetzelfde zijn. Mogelijk een vergissing?

Reacties zijn gesloten.