Manifest der gemiddelden – inleiding

Wij gemiddelden moeten onszelf niet ontkennen. Zelfs moeten we elkaar erkennen en herkennen. Dat laatste is in feite niet moeilijk als je een tikkie statistiek snapt. Negen van de tien mensen zijn namelijk net zoals wij zijn.
Een oplettende gemiddelde uit ons midden zal zeggen: hee, maar dat betekent dus dat wij in de meerderheid zijn.
Dat is ook zo. En daar moeten wij ons voordeel uithalen. Niet agressief, maar juist ontvangend. In elk menselijk samenzijn hebben wij namelijk een keur aan gesprekspartners, terwijl niet-gemiddelde mensen altijd ergens in een hoek beteuterd staan te kijken!
De buurman van Jezus was een gemiddeld mens en – om een sprong te maken – de bakker van Adolf Hitler was een gemiddeld mens. Wij gemiddelden zijn er altijd geweest! Dat weet jij, dat weet ik, dat weet iedereen, en dat mag ook iedereen weten. Vandaar dit manifest der gemiddelden, dat op zich natuurlijk een uittreksel is van alle manifesten der gemiddelden die door de eeuwen heen verschenen zijn.