Less is Vermeer

Johannes_Vermeer_(1632-1675)_-_The_Girl_With_The_gehakbalJohannes Vermeer was bekend. Hij was niet zomaar bekend, nee hij stond bekend om zijn gehaktballen. Gehaktballen draaien kon Johannes als de allerbeste. Hij gebruikte alleen biologisch vlees. Dat kenden ze in die tijd nog helemaal niet. Op het Delftsch Gehaktballenfestival, het zesdaagse festival waar te midden van uiteenlopende festiviteiten gehaktballen werden gedraaid en dat vernoemd was naar én plaatsvond in de plaats waar Johannes resideerde, werd hij maar liefst zes achtereenvolgende jaren tot de absolute gehaktballenkoning van Delft gekroond. En dat was nog maar een hobby. Want Johannes Vermeer kon veel meer. Hij sprak vloeiend Tagalog omdat zijn buurman, een Fillipijn genaamd Bert Willems die in 1632 naar Nederland was gekomen om zeekomkommers te kweken in kassen gevuld met water, maar geen Nederlands kon leren. Iedereen in de buurt is toen maar Tagalog gaan spreken. Het werd zo populair dat mensen elders uit de streek ook Tagalog gingen leren omdat het hip was.  Johannes Vermeer was dus ook een trendsetter. In 1669 kwam daar dan weer wel een einde aan toen het Yoruba zijn opmars begon te maken. Toen was het snel gedaan met het Tagalog. Tot op de dag van vandaag zijn echter nog duidelijk Tagalogse invloeden te merken in de Nederlandse taal. Wie heeft woorden als tutulungan, tinatawag of magluto niet in zijn dagelijkse vocabulaire?
Johannes Vermeer was vooral helemaal gek van vissen. Urenlang kon hij, zittend aan de waterkant, turen naar de dobber die eenzaam in de weidse achtergrond leek op te gaan. Als hij echter té poëtisch werd dan ging hij naar huis. Want Johannes vond dat het allemaal niet te gek moest worden. Zo was hij dan ook weer.
Op donderdagavond ging hij altijd biljarten en bier drinken met zijn maten uit de kroeg. Johannes kon aardig biljarten, maar het was geen barbecueën, of Chinees eten.
Schilderen deed hij ook maar niet veel. Wat is het? Iets meer dan veertig schilderijen? Verwaarloosbaar, als je dat afzet tegen het aantal gehaktballen dat die jongen gedraaid heeft in zijn leven. Je zou er tutulungan van worden.