Ik wil bijen zijn

Vitesse shirt 04-05Bijen zijn tof. Hoe de mensen er ook over mogen denken. Ok, er zijn een paar bijen die het voor de rest van de bijen verzieken. Wat dat betreft zijn het net Marokkanen of juristen. Toch en over het algemeen zijn bijen groovy.
Mooi zwartgeel pakske aan. Beetje zoemen. Beetje vliegen. Lekker aan de stampers en meeldraden van verschillende bloemen zitten. Knap werk! Gerard van Maasakkers is er bijvoorbeeld verrukt van. Ook als hij niet zit te zwetsen.
Er was een belangrijke bij (die graag anoniem wil blijven) die in het begin van de twintigste eeuw voor aanzienlijke hervormingen heeft gezorgd. Deze bij regelde bijvoorbeeld dat bij het bijenvolk het Arabische schrift werd vervangen door het Latijnse schrift. Op woensdag zul je ook nooit een bij zien. Dat is een rustdag voor de bijen. Heeft de anonieme bij gefikst!
Sommige ongelukkigen noemen een wesp weleens een bij. Maar wespen zijn geen bijen. Wespen zijn verwant aan de zebra. Bijen niet. Als je goed kijkt zul je zien dat bijen altijd een tekenblok bij zich hebben. En een potlood. En een puntenslijper. Sommige wespen hebben weleens een tekenblok bij zich. Maar dan meestal geen potlood. En nooit, echt nooit een puntenslijper! En zo kun je dus bijen van wespen onderscheiden.
Wat ook een misverstand is is dat de mensen denken dat bijen alleen maar vliegen. Ze kunnen namelijk erg goed lopen. Rennen zelfs. Er was een bij die tijdens de Olympische Spelen in 1936 ruim sneller was dan Jesse Owens, maar deze bij werd gediskwalificeerd omdat hij zijn badge niet op had. En dat kwam alleen maar omdat deze bij allergisch was voor veiligheidsspelden.
En man, een paar honderd jaar geleden was de Stille Oceaan helemaal niet stil. In de volksmond heette die oceaan de Miepende Oceaan. Het waren de bijen die er toen voor gezorgd hebben dat die oceaan stil werd. En een bedankje? Ho maar!
Bijen aller landen, verenigt u, zou ik zeggen.