Wat een accountant werkelijk doet

accountantWat een accountant eigenlijk doet, is verre van ingewikkeld. Accountants zijn vol van zichzelf en tot op de laatste man arrogant, maar wat ze feitelijk doen is optellen en rubrieken maken, en dat is je al gegeven bij het afronden van je lagere school.
Laten we in plaats van cijfers letters pakken. En laten we het volgende stukje informatie eens bekijken.

“Pjotr at wel vaker kaas, maar nog nooit zulke smerige als vanochtend. Ook de magere yoghurt (met aardbeismaak) die hij erbij dronk, kwam zijn neusgaten uit.
Hij moest er toch maar eens de zuivelboer op aanspreken, dacht Pjotr. Dit kan zo niet langer.
De volgende dag ging Pjotr naar de markt om verhaal te halen.
‘Ja, dat u een jaar in een coma heeft gelegen, daar kan ik niks aan doen,’ kreeg Pjotr van de zuivelboer te horen. ‘U had beter naar de houdbaarheidsdatum moeten kijken!’
Pjotr droop af.”

Zeg dat een accountant van het bovenstaande stukje een verslag moet maken, dan gaat hij als volgt te werk. Eerst gaat hij natuurlijk zuchten en naar de hoeren, of, als hij in tijdnood zit, zuchten en masturberen. Daarna gaat hij tellen voor het algemene stuk: 5 alinea’s, 8 zinnen, 89 woorden, 391 letters. (We laten de leestekens voor het gemak hier even buiten beschouwing). Nou da’s mooi. Hier kan de accountant al een fraaie inleiding over schrijven!
Daarna begint het keiharde rubriceren. Hoeveel woorden beginnen er met een A, hoeveel met een B, hoeveel met een C, en ga zo maar door… En dat is nog niet alles! Een accountant kan ook het volgende. Hij kan op een rijtje zetten hoeveel woorden er met twee letters beginnen, hoeveel woorden met drie letters, hoeveel met vier, en ga zo maar door. Werkelijk fascinerend die onderverdelingen die accountants kunnen maken!
Maanden ploeteren voor die jongens: mooie lijstjes, tabelletjes en soms zelfs een grafiekje erbij. En als het werkstukje dan af is, komt de accountant als een trotse hond naar je toe en kijkt naar je tot hij een koekje krijgt.
Na twee bladzijden omslaan zie je al dat het kut is. ‘Ok, er zijn 5 woorden die met een P beginnen, maar alle 5 die woorden zijn Pjotr,’ zeg je dan bijvoorbeeld. ‘Heb je daar ook aan gedacht? En denk je niet dat het het vermelden waard is dat van de bepaalde lidwoorden in het stuk 6 keer de voorkomt, maar het geen enkele keer?’
Op zo’n moment wordt een accountant meestal boos; tja, betrapt op onkunde, begrijpelijk.
Waarom is er toch zo ontzettend veel ontzag voor accountants in Nederland, terwijl hun discipline niet gecompliceerder is dan het drinken van een glas melk?

4 antwoorden op “Wat een accountant werkelijk doet”

  1. Ik laat mijn psychiater dit maar niet lezen, ik bestel het luisterboek wel.

  2. Accountants zijn heel goed in werk dat eigenlijk niemand wil doen. Een soort vuilnismannen…

Reacties zijn gesloten.